top of page

Tendințele imobiliare ale anului 2023 și prognozele pentru 2024.


Mai avem foarte puțin timp până la finele anului 2023, ceea ce ne oferă deja posibilitatea de a privi în spate și a trasa câteva concluzii aferente domeniului imobiliar din acest an. Prin urmare, chiar de la începutul anului 2023, acesta ne-a adus o serie de tendințe și modificări pentru piața imoibiliară din Republica Moldova. Începând cu dezmorțirea pieței și creșterea cerințelor pentru locuințele urbane, după o stagnare destul de evidentă, și finisând cu interesul sporit al publicului față de locuințele cu caracteristici sustenabile și ecologice. Astfel, fiind unul din principalii actori de pe piața imobiliară din Moldova, ne propunem să desfășurăm în acest articol evoluția pieței din anul 2023 și să elaborăm o viziune proprie asupra domeniului pentru anul 2024.

Pe tot parcursul anului am observat o creștere semnificativă preferințelor pentru locuințele din Chișinău, din partea publicului aflat în alte regiuni ale Republicii, ceea ce atestă o creștere a urbanizării orașului și migrării publicului din alte medii din țară în capitală. Cele mai importante preferințe ale acestora, atunci când caută un bun imobil în municipiul Chișinău, fiind apropierea de punctele cheie de transport public, accesul facil la infrastructura orașului și aproprierea de locul de muncă.



Un alt criteriu la care am atras atenție atunci când discutam cu publicul nostru, este și faptul că, oamenii preferă planimetrii care să includă o zonă de living comună în locuință și dormitoare separate pentru fiecare membru din familie. Mulți ne-au relatat că ar prefera mai mult un dormitor mic dar cu o zonă de dressing și recreere mai mare.

Criza energetică din iarna anului trecut a reorientat atenția publicului către protecția mediului înconjurător și a dus la o cerere mai mare pentru locuințele care au o izolare termică eficientă și sunt proiectate în așa fel încât să reducă impactul asupra mediului înconjurător, mai mult, interesul s-a manifestat și pentru locuințele care au o ventilare cu recuperare.

Analizând cele expuse mai sus, putem concluziona faptul că, orientările imobiliare se vor menține la același nivel și în 2024, cel puțin pentru prima perioadă a anului. Respectiv, previziunile pentru următorul an rămân a fi menținerea și creșterea cererii pentru locuințele din municipiul Chișinău, preponderent pentru locuințele în blocuri locative noi.

Ținem să menționăm că, proprietățile eco-friendly vor rămâne în centrul atenției, iar noi, ca dezvoltatori imobiliari, vom căuta să oferim cât mai multe soluții sustenabile.



Combinarea locuințelor cu spații comerciale și servicii comunitare oferă locuitorilor acces convenabil la facilități, respectiv, orientările vor cădea către locuințele care vor dispune de toate facilitățile unui trai modern situate în imediata apropiere de casă.

Dezvoltarea tehnologică vine să-și pună și ea accentul pe modernizarea construcțiilor și optarea pentru soluții tehnologice implementate în complexe la nivel avansat, tendință care se va menține și în anul 2024.

Și, desigur nu în ultimul rând, situația economică la nivel național, procentul inflației și costurile de materie primă își vor pune amprenta și ele pe costul final al bunurilor imobile dar și pe orientarea preferințelor publicului din domeniul imobiliar.


Dacă ai nevoie de o consultație experimentată în imobiliare, atunci te invităm să vizitezi oficiul de vânzări al complexului Hora Village, loc unde vei putea primi o consultație GRATUITĂ din partea experților imobiliari ai dezvoltatorului A-casa, dar și vedea, oportunitățile și avantajele pe carte le oferă Hora Village viitorilor săi locatari.

Programează o vizită privată la 022 222 208.


Autor: Tatiana Fala

206 afișări0 comentarii
bottom of page